Ако търговската война между САЩ и Китай излезе извън контрол и доведе до ответен китайски удар срещу американските технологични компании, означава ли това тежки времена за Apple? Не непременно!

Високопоставен служител на Foxconn потвърди, че компанията има достатъчен капацитет, за да произвежда предназначени за САЩ телефони на Apple извън Китай, ако се наложи. Около 1/4 от производствения капацитет на Foxconn е ситуиран извън пределите на континентален Китай, в Индия например компанията все повече увеличава дейността си. Така, макар Apple все още да не е поискала това от тях, Foxconn може да смени производствените мощности на друго място, ако нещата се объркат.

Само преди няколко дни китайските власти имаха поредица от срещи с американски компании, за да ги помолят любезно да не се подчиняват на заповедите на Вашингтон за ограничаване на търговията с Китай. Нещо повече, Пекин е заплашил със сериозни последици, макар да не знаем какви точно са те.

Тази алтернатива е изключително важна за Apple, както и за милионите клиенти на компанията, които изведнъж могат да се окажат без достъп до бъдещи телефони. Независимо от това обаче няма гаранция, че Apple или някоя друга голяма американска компания ще бъдат в безопасност. Дори ако Apple може да продължи да разчита на Foxconn извън Китай, някои от доставчиците на индивидуални компоненти все пак са базирани в региона и могат да бъдат отрязани. Освен това дори бърз производствен преход може да забави продукцията на нови телефони, особено ако се случи около премиерата на новия iPhone тази есен. Така, макар Apple да може да избегне най-лошото, нейната ситуация все още далеч не е идеална.  

 

Източник: Hicomm