Източник вътре в редиците на Apple разкри пред Cult of Mac, че компанията е отложила пускането на iPhone 9 за неопределено време. Събитието ѝ WWDC вероятно също ще бъде отменено, тъй като окръг Санта Клара забрани събирането на над 1000 души до края на месеца.

Но това не е само загубата на мястото, на което да се обяви новият iOS модел от среден клас. Линията за доставка на Apple страда, тъй като фабриките в Китай се затвориха по време на епидемията на COVID-19.

„Защо да има събитие, когато продуктите не са готови?“ казва източникът. „Това е доста просто решение.“

Очевидно Apple е подготвила ориентировъчен график за това, кога може да започне масовото производство, но тъй като ситуацията се променя всеки ден, компанията не иска официално да се ангажира с датата на пускане на пазара и така не вижда смисъл да обявява нов продукт.

Всъщност – два нови продукта. Източникът твърди, че има забавяне в производството на два от „базовите продукти“, вероятно iPhone 9 и новия iPad Pro. Телефонът ще бъде връщане към дизайна на iPhone 8, с бутон Touch ID и всичко друго, докато новият iPad Pro значително ще подобри хардуера на камерата (очаква се широка, ултраширока и телекамера, плюс 3D ToF сензор за AR приложения).

Смятаме, че премиерата се е забавила вече поне веднъж – неофициална информация твърдеше, че събитието ще бъде в средата на март, като по-късно ще се промени на 31 март.

Разбира се, Apple никога не е изпращала покани, така че не е необходимо официално да отменя нищо. Сега трябва да изчакаме, докато самата верига на доставки се мобилизира, тъй като гигантът от Купертино очевидно иска да кове желязото, докато е горещо, и да пусне новите продукти, преди да се разсее шумът от съобщението.

Източник: Hicomm