Apple току-що разсекрети всички искания за сваляния на приложения, подадени от различни държави през втората половина на 2018 г. Това става за пръв път в историята на компанията и е част от нейната инициатива за прозрачност.

Човек би си помислил, че повечето искания идват от авторитарни държави като форма на цензура и борба с опозицията, но списъкът показва, че страни като Австрия, Швейцария и Холандия също са пожелали премахването на неудобни приложения по различни причини.

Като цяло за периода юли – декември 2018 г. 11 държави са представили 80 искания за премахване на близо 700 приложения. Apple не разкрива имената на неудобните програми, но ги подрежда тематично.

Така например най-много искания са дошли от Китай, като Пекин се цели предимно в приложения за порнография и хазарт. Хазартните приложения са предизвикали гнева на държави като Австрия, Норвегия, Русия, Швейцария и др. Кувейт и Ливан пък са разследвали приложения, нарушаващи личните данни, поради което са поискали тяхното спиране. Турция е разследвала приложения, обвинени в нарушаване на авторски права и местните транспортни закони.

Накрая Виетнам преследва съмнителни мобилни игри, които заблуждават и крадат данни.

 

Източник: Hicomm