Apрle разследва масивна измама на мениджъри от своя основен доставчик Foxconn, които са продавали iPhone-и, направени от бракувани части. Невероятната схема им е донесла 43 милиона долара за тригодишен период.

Подробностите са малко, но медиите говорят за схема, въртяща се около дефектни части, които, вместо да бъдат унищожени, са били продавани на престъпна група. На свой ред тя ги сглобява в привидно работещи iPhone-и ги продава на неподозиращи купувачи.  

След като измамата била разобличена, американският гигант започнал разследване. То се извършва от отдела за вътрешен одит на Apple, който докладва директно на борда на директорите на компанията. Изглежда, че разплитането на схемата започнало, когато самият Тим Кук получил имейл от анонимен източник, който го известил.

В последно време iPhone бе в центъра на няколко мащабни измами. По-рано тази година двама китайски студенти по инженерство излъгаха Apple с резервни части за iPhone на стойност почти един милион долара, след като внасяли неработещи фалшиви телефони, които след това били заменяни от Apple по гаранция. Почти идентичната машинация, открита по-късно през годината, струва на компанията други 6 милиона долара.

 

Източник: Hicomm