Маркетинговата компания Counterpoint Research обяви своя анализ за смартфон пазара в САЩ през Q3 2020. За разлика от положението в Европа, където в класацията намират място най-различни производители, потребителите отвъд океана използват предимно телефони на Apple и Samsung като и двете компании са увеличили своята преднина пред конкурентите си.

Като цяло мобилният пазар в САЩ отчита макар и символичен растеж от 1 процент на фона на продължаващата глобална криза с чипове.

За последното тримесечие Apple е увеличила обема на продажбите си с 9 процента на годишна база, докато при Samsung увеличението е 18. Въпреки по-ограничената наличност дебютиралият през септември iPhone 13 допринася със 17 процента от всички продажби през Q3. Прогнозата е, че тази тенденция ще продължи позициите на Apple ще останат силни.  

На свой ред Samsung e увеличил дела си най-вече заради двата нови гъвкави модела, както и защото има най-достъпния 5G телефон на пазара в лицето на Galaxy A32 5G. Той се продава през един от най-големите мобилни оператори в САЩ – T-Mobile.

Анализаторите отбелязват, че малки компании като HMD, BLU и Wiko продължават да присъстват с известен успех в бюджетния сегмент, но доминацията на Apple и Samsung е несравнима – 8 от всеки 10 продадени телефона в САЩ принадлежи на една от двете марки.

 

Снимка: Apple

Източник: Hicomm